پتینه کاری ساختمان

پتینه کاری ساختمان

پتینه هنری ایتالیایی و به معنای کهنه کاری بوده و پتینه کاری ساختمان سبکی در نقاشی ساختمان می باشد که می تواند برای پوشش سطوح و دیوارهای داخلی استفاده بشود. در گذشته های دور در ایتالیا با هنر کهنه کاری سطوح مختلفی چون ظرف ها و وسایل دیگر را با کهنه گی و زنگار زیباتر می نمودند. البته در گذشته بیشتر از پتینه برجسته و یا پتینه ورق طلا برای این کار استفاده می شود.

اگر شما می خواهید متناسب با دکوراسیون خانه خود که کلاسیک و یا مدرن بوده به استفاده از پتینه نیز بپردازید باید بگوییم شما با هر دکوراسیونی می توانید از پتیه استفاده کنید زیرا م دو سبک مختلف پتینه کاری کلاسیک و پتینه کاری مدرن را داشته که برای هر دو سبک دکوراسیون قابلیت اجرا داشته است. در اجرای پتینه یک رنگ مانند رنگ روغنی یا اکریلیک یا پلاستیک نقش پس زمینه را ایفا نموده و بعد طرح های مختلف فلت یا برجسته روی آن اجرا می شود.

پتینه کلاسیک بیشتر جلوه ای قدیمی به خانه داده و از انواع آن نیز باید به پتینه برجسته اشاره نمود. البته در برخی از فرهنگ ها پتینه معنای دیگری را داشته و به خوردگی فلزی مس که رنگ سبز را به خودگرفته نیز پتینه می گویند و یا ایجاد یک لایه روی سطح های مختلف از جمله ظروف برا حس کهنگی و قدمت را نیز پتینه می گویند. در ادامه با این نوع پوشش و هنر بیشتر آشنا شده و در مورد موارد مختلفی صحبت خواهیم نمود.

معرفی پتینه کار

شم می توانید به عنوان یک پتینه کار کار خو را شروع کنید. لازم است برای این کار ابتدا آموزش های لازم برای این کار را فرا بگیرید. این آموزش ها می تواند به صورت حضوری و کارگاه های عملی بوده و یا از بستر مجازی نسبت به مشاهده فیلم های آموزشی و تهیه مواد لازم برای شروع کا اقدام نمایید. اینها موارد الیه شروع کار می باشد و آنچه بسیار مهم می باشد این است که بتوانید با ابزارهای در دسترس و متریال های موجود یک اثر هنری را پدید بیاورید. به کسانی که توانسته اند سالها در این زمینه فعالیت کرده و استادکار شوند نیز پتینه کار می یگویند.

پتینه کاری ساختمان

روش های مختلف پتینه کاری

خوب همانطور که خواندید برای پتینه کاری شما ابزارها و متریال های مختلفی را در دسترس دارید که می توانید از آنها استفاده کنید. اگر به خواهیم به طور تیتروار این انواع متنوع را برشمریم باید به طلاکاری و طرح های برجسته و غیر برجسته و یا بافت دار و بدون بافت ، طرح چوب و کهنه کاری و طرح فرشته و ابر و باد اشاره نمود. اینها از جمله انواع مطرح برای دوراتیو نمود دیوار ها می باشد.

مزایای پتینه کاری

پتینه کاری ساختمان مزیت های بسیاری داشته که می توانید در مقایسه با پوشش های دیگر از آن استفاده کنید :

  • دوام و ماندگاری این نوع پوشش بسیار زیاد می باشد به طوری که تا وقتی که نیاز به تغییر یا جایگزینی پوشش دیوار را نداشته باشید عمر می کند.
  • زیبایی این نوع پوشش نیز می تواند دیوارهای شما را متفاوت و خاص تر نماید و در صورتی که فکر می کنید هزینه آن بسیار می شود می توانید برای قسمتی از دیوارها آنرا مورد استفاده قرار دهید.
  • این نوع پوشش قابل اجرا بر روی هر نوع سطحی مانند دیوار ها و پارتشین و سقف و ستون و سطحهای فلزی را دارا می باشد.
  • اجرای آن بسیار راحت تر و سریع می باشد چرا که در حین اجرا بوی بد نداشته و سریع تر نیز خشک و آماده استفاده می شود.
  • کثیفی در این نوع پوشش دیرتر ایجاد شده و به دلیل ماهیت پوشش نیز خیلی قابل مشاهد نمی باشد.
  • برخی طرح های پتینه قابلیت شستشو را نیز دارد.
  • اگر روی سطح ایراداتی چون ترک و موج وجود داشت استفاده از پتینه سبب می شود تا این عیب ها پوشیده شوند.
  • در صورتی که هر نوع آسیب یا ایرادی روی پتینه به وجود بیاید می توانید به راحتی این ایرادات را ترمیم و لکه گیری نمایید.

معایب پتینه

پتینه دارای یک سری عیب ها نیز می باشد که باید آنها را نیز برای مقایسه مد نظر قرار دهید :

  • در مزیت ها اعلام کردیم برخی از انواع پتینه قابل شستشو می باشد اما باید این را هم بگوییم که قسمت اعظم آن قابل شستشو نبوده و در صورت کثیفی و یا لک شدن کاری نمی شود کرد.
  • پتینه در مجاورت آب آسیب می بیند بنابراین باید برای محیط های داخلی از آن استفاده کرد.
  • قیمت بالای پتینه هم عیب دیگر آن می باشد که گاها می توان با اجرای بخشی از دیوار ها هزینه ها را کاهش داد.
  • پتینه های اجرا شده به صورت یکدست می باشد و از آنجا که طرح های شلوغی بر روی سطح اجرا می شود در صورت کنده شدن بخشی از آن باید سریعا آنرا ترمیم کرد.

 

پتینه کاری ساختمان

 

سبک پتینه کاری کلاسیک

سبک کلاسیک دارای ویژگی های خاص خود می باشد و این نوع پتینه بیشتر با قدیمی جلوه عناصر و سطوح به اجرا در می آید. در این نوع سبک پتینه کاری از تصاویری با نقش های متنوع استفاده و آنها را با ورقه های طلا تزئین می کنند. در صورتی که دکوراسیون منزل شما کلاسیک بوده می توانید از این سبک برای پتینه کاری دیوارها استفاده کنید. رنگ هایی برای این نوع پتینه استفاده می شود رنگ هایی سنگین کلاسیک مثل سبز زمردی و آبی درباری می باشد. برای کشیدن طرح ها نیز از روغن مخصوص شاپان کاری استفاده می شود.

سبک پتیه کاری مدرن

سبک دیگر پتینه کاری مدرن می باشد که با دکوراسیون مدرن که این روزها در بسیاری از خانه های ما چیدمان شده است تناسب دارد. به همین دلیل نیز پتینه کاری مدرن امروزه هم طرفداران بیشتری داشته و هم اینکه بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد تصاویری چون گل و فرشته در این نوع پتینه بیشتر استفاده شده و برای رنگ های پس زمینه نیز از رنگ های ملایم یا ابر و باد استفاده می شود.

قیمت پتینه کاری

برای اینکه بدانید قیمت پتینه کاری چقدر می باشد باید با یک پتینه کار صحبت نموده و با ارائه توضیحات به یک برآورد قیمت برسید. قیمت پتینه در مقایسه با پوشش های دیگر گرانتر بوده و دلایل مختلفی را نیز شامل می شود. مواد اولیه و مورد نیاز برای پتینه هم این روز ها به دلیل نوسان قیمت ارز دارای قیمت های متفاوتی می باشد و بخش مهمی از هزینه ها را شامل می شود. برای اجرای پتینه کاری ساختمان مساحت سطح مورد نظر نیز مهم بوده و سختی کار نیز در صورت طرح پیچیده لازم است لحاظ بشود.

معرفی ابزار های لازم برای پتینه کاری

پتینه کاری به متریال و ابزارهای مختلفی برای اجرا نیاز دارد که می تواند دست شما را برای ایجاد طرح های جذاب و خیره کننده باز گذارد. از جمله این ابزار می توان به تکه های پارچه و پلاستیک و برس و غلطک رنگ و دریل با پره های ترکیبی و چسب نقاشی و رنگ های بافت دار و گچ دیوار رقیق اشاره نمود. ابزارهای دیگری مانند رنگ پاش و قلم مو و سنباده نرم و زبر و اکلیلک و انواع اسفنج و کاردک نیز ابزارهای دیگر می باشد که می توانید از آنها در کنار یکدیگر استفاده کنید.

هزینه اجرای پتینه

 

روند اجرای پتینه روی گچ

اگر بخواهید پتینه یا رنگ را روی دیوار گچی که هنوز رنگ زده نشده است پیاده سازی کنید باید یک سری از مراحل را انجام دهید. ابتدا باید با کمک تیغه و سنباده سطح مورد نظر را هموار نوده و بعد از آن هم برای اینکه سطح ترک بر ندارد روغن مخصوصی را به عنوان زیر کار بر روی سطح بزنید. سپس نیاز است تا یک یا دو مرتبه سطح بتونه زده و صبر نمو تا خشک شود بعد از آن هم برای اینکه لکه های روی سطح برو با کمک سنباده سطح صاف شده و سپس با کمک پارچه نمناک سطح مورد نظر از گردو غبار پاک شود. حال شما می توانید نسبت به اجرای رنگ مورد نظر روی دیوار زده شده و با کمک بتونه لکه گیری و مجدد با پارچه نمناک پاک شود. حال شما می توانید مجدد دیوار را رنگ آمیزی و یا پتینه را بر روی آن اجرا کنید.

خمیر پتینه

برای پتینه کاری افرادی که تجربه زیادی دارند از خمیر های مخصوصی استفاده می کنند که ویژگی های بیشتری را دارا می باشد. از جمله این خمیر ها باید به خمیر تکسچر اشاره نمود که برای ایجاد طرح ها و نقش ها توسط پتینه کار استفاده می شود و زمان خشک شدن آن نیز در مقایسه با خمیر های دیگر بیشتر بوده و به پتینه کار اجازه می دهد تا در زمان مورد نیاز نقش های زیبایی را خلق کند. این خمیر قابل خرید از مراکزی می باشد که این نوع ابزار ها وسایل را به فروش می رسانند.

کاربرد پتینه کاری در ساختمان

پتینه کاری ساختمان کاربرد های مختلفی داشته و امروزه به عنوان یک هنر به آن نگاه می شود و نمایشگاه های بسیاری در این زمینه به نمایش در آمده است ، اما خود پتینه در صنعت ساختمان نیز کاربرد های مختلفی داشته و می تواند در هر نوع بخشی مورد استفاده قرار بگیرد. پتینه روی دیوار و سقف ، پتینه روی چوب و شیشه ، پتینه روی ام دی اف و پتینه روی گچبری و ستون ها از جمله این موارد می باشد که به دلیل ابزارهای متنوع و طرحهای زیبایی که می تواند با این هنر به وجود در بیاورد استفاده می شود. پتینه به زیبایی خانه شما کمک بسیاری می کند و از جمله آن می توان به پتینه ستون ها اشاره نمود که به تناسب بیشتر ستون ها با خانه شما کمک می کند.

چند نکته از پتینه کاری

برای پتینه کاری بهتر است از یک طرف دیوار شروع و به طرف دیگر حرکت کنید. در صورت استفاده از شابلون و اسپری رنگ نیز باید توجه کنید تا اتمام رنگ پاشی شابلون را تکان نداده و یا آن را بر روی دیوار نکشید. برای شروع پتینه کاری بهتر است از یک نفر متخصص در این زمینه مشورت بگیرید. تناسب پتینه کاری با دکوراسیون داخلی بسیار مهم می باشد و باید با هم تناسب داشته باشند. از طرف دیگر برای مدیریت هزینه های پتینه بهتر است از قبل نمونه های مختلف را مشاهده و سپس بهترین آن را بر اساس نیاز و بودجه انتخاب کنید. انواع پتینه کاری میتواند روی هر سطحی اجرا شود.

 

استفاده از اسفنج برای پتیه کاری

این تکنیک یکی از متدوالترین تکنیک هایی است که می توان با کمک آن چهره دیوار را متفاوت ساخت. طرح هایی که با این نوع پتینه ایجاد می شود بستگی به خلاقیت و تجربه شما در کار با اسفنج دارد. ابتدا شما باید برای ایجاد رنگ زمینه یک دست رنگ را بر روی دیوار پیاده سازی کنید. بعد از آن برای ایجاد طرح مد نظر باید اسفنج را به رنگ مد نظر آغشته و بر روی دیوار ضربه بزنیم. زدن این ضربه باید به گونه ای باشد که هم طرح قابل مشاهده بوده و هم به اندازه باشد.

استفاده از پارچه برای پتینه کاری

تکنیک بعدی که می واهیم در مورد آن صحبت کنیم ،استفاده از پارچه برای پتینه کاری ساختمان می باشد که همانند اجرای تکنیک اسفنج می باشد و شما می بایست ابتدا سطح مورد نظر را با رنگ مد نظر خود به طور کامل رنگ بزنید. در مرحله بعدی پارچه را داخل رنگ فرو برده و بر روی دیوار ضربه بزنید تا طرح مد نظر شما بر روی دیوار شکل پذیرد توجه داشته باشید که همانند تکنیک قبلی در جرا نهایت ظرافت را به خرج دهید. البته شما می توانید به جای این کار پارچه هایی در قطع 15 در 20 سانتی متر فراهم و آن را چرخانده و لوله کرده و پس از آغشته کردن به رنگ روی سطح بچرخانید که کار سخت تری می باشد.

پتینه روی سقف

پتینه کاری برای بخش های متنوعی قابل اجرا می باشد و از جمله انها نیز سقف می باشد. سقف از جمله کلیدی ترین بخش های خانه می باشد که با تغییر آن می توان زیبایی خانه را دوچندان ساخت. در زیر به طور تیتر وار تعدادی از این انواع را نام می بریم :

  • پتینه با رنگ
  • پتینه ورق نقره
  • پتینه ورق طلا
  • پتینه طرح مخمل
  • پتینه چوب

منبع: سایت اوس نقاش